Ferlach - Fanzoj

Postavljeno od strane Zeljko Radosevic dana

Umetnost pravljenja oružja u Ferlahu datira iz ranog 16. veka.

To je gradić na jugu Austrije u podnožju strmo uzdižućeg planinskog masiva Karavanke, u trouglu između Austrije, Italije i Slovenije.

Zahvaljujući obližnjim prirodnim resursima gvožđa i drveta, vodi iz reka koje se spuštaju niz planine i već dobro uspostavljenoj radnoj snazi kvalifikovanih radnika gvožđa i metala, razvila se industrija oružja koja će uskoro postati svetski poznata.

Više od devet generacija porodica Fanzoj ima značajnu ulogu u oblikovanju ove ponosne tradicije.

Na prelazu između 19. i 20. veka, Albert Fanzoj se etablirao kao dobavljač umetnički ukrašenog sportskog oružja za Karlsbadski streljački korpus. Ime Fanzoj se pominje u hronici „Carskog i kraljevskog privilegovanog strelskog korpusa iz Karlsbada” – careve privatne zaštitne garde – kao glavni dobavljač vešto izrađenog sportskog oružja, takozvanog Scheibenstutzen-a, u kojem je uživala odabrana publika na veličanstvenim državnim banketima i svečanostima da cilja u umetnički oslikane drvene mete.

Prvi i Drugi svetski rat su teško ekonomski pogodili porodicu Fanzoj, neki članovi porodice su čak emigrirali u Sjedinjene Američke Države tokom ere depresije između ratova. Ali Fanzojevi su držali do svojih korena i tradicije ručne izrade oružja i ponovo su se vratili na svetsku pozornicu. 

Nakon kratkog perioda stagnacije 1945. godine, ponovo se javlja potražnja za lovačkim oružjem. Vrhunac proizvodnje su dostigli u  godinama od 1965. do 1980. Fanzoj proizvodi do 200 komada oružja godišnje. Kriza američkog dolara 1980-ih, kao i rastuća međunarodna konkurencija koja sve više prelazi na serijsku masovnu proizvodnju svog oružja, guraju Ferlaha u pad.

U tim teškim vremenima Johann Fanzoj, viši menadžer, uspeva da proširi kompaniju do svetske prepoznatljivosti i otvori nove oblasti poslovanja i trgovine. I sam strastveni lovac i svetski putnik, Johan Fanzoj  je prvi oružar iz Ferlaha koji je otišao na safari u Afriku 1969. godine – i započinje eru lovačkih pušaka velikog kalibra u Ferlahu; veoma cenjenim među profesionalnim lovcima u Africi.
Njegovi dobri odnosi sa ličnostima visokog profila kao što je Maršal Tito, doveli su do toga da lovačko oružje Fanzoja postane dragoceni poklon koji se poklanjaju šefovima država.

2008. godine, porodični savet Fanzoja, donosi dalekosežnu odluku i odlučuje da investira u novi proizvodni pogon sa najsavremenijom proizvodnom tehnologijom kako bi se integrisali svi koraci rada od planiranja do proizvodnje u kompaniji. Posvećenost kvalitetu i inovativnoj snazi, šalje snažan signal sve zahtevnijoj klijenteli visokog profila.

Ova odluka se pokazala ispravnom i firma uspeva, uz visoku svest i poštovanje sopstvenih korena, da izgradi most u modernost. Firma Fanzoj je dobila brojna priznanja za kvalitet, kreativnost i inovativnu snagu, pored registrovanja nekoliko tehničkih patenata.

Danas, ime Fanzoj označava jednog od vodećih svetskih proizvođača oružja. Vatreno oružje Johana Fanzoja je mehaničko remek-delo, kao i „predmeti večnosti“ – savršen spoj najsavremenije tehnologije sa vekovima starom zanatskom veštinom.

← Stari post Novi post →