Beretta 92 - Legenda koja ne prolazi

Postavljeno od strane Zeljko Radosevic dana

Beretta 92 je jedan od najpopularnijih pištolja na svetu. Dizajnirali su ga 1972. godine u Italiji  Carlo Beretta, Giuseppe Mazzetti i Vittorio Valle. Razvio se iz ranijih Beretta dizajna, a početna proizvodnja je počela 1975 godine. Do 1976. godine proizvedeno je ukupno 5 000 pištolja, dok puna proizvodnja počinje tek 1976 godine. Izvozila se u brojne zemlje. Neke proizvode ovaj pištolj pod licencom, dok druge zemlje proizvode njegove kopije. Trenutno su Beretta 92 i njene varijante u upotrebi u 40 zemalja. Koriste ga vojne snage i snage za sprovođenje zakona. Varijanta Beretta 92 je standardno oružje u službi cele američke vojske. Takođe, uprkos svojoj starosti, i dalje je veoma popularan među civilnim kupcima. Trenutno ovaj pištolj postaje sve više zastareo. Nedavno je Beretta izbacila na tržište niz novih pištolja poboljšanih i prilagođenim novim zahtevima tržišta.

Beretta 92 je napravljena u kalibru 9x19 mm Parabellum. Ovaj pištolj kratke akcije, moćniji je od ranijih italijanskih pištolja koji su imali jači trzaj. Takođe, Beretta 92 je precizna, čak i na velikim udaljenostima. 

Beretta 92 ima okidač dvostrukog dejstva. Međutim, može se ispaliti i u režimu jednostruke akcije. Ovaj pištolj ima ručnu kočnicu, ne poseduje automatsku.

U konstrukciji ovog pištolja korišćene su lake legure kako bi se smanjila težina. Međutim, to je smanjilo životni vek pištolja. Bilo je problema kada se posle 4000-6000 hitaca klizač lomio i povredio strelca. Kompanija Beretta je stalno poboljšavala dizajn modela 92 i većina problema sa pouzdanošću je popravljena na kasnijim modelima. Sve u svemu, ovaj pištolj se pokazao pouzdanim. Podaci iz Berette pokazuju da je prosečna pouzdanost ovog poboljšanog modela, ispucanih 17500 metaka bez prekida.

Jedan od nedostataka ovog pištolja je da je glomazan i težak. Neki ljudi smatraju da je neprijatno držati, pucati i rukovati. Takođe je teško nositi ovaj pištolj skriven.

Ovaj pištolj se snabdeva iz dvorednog magacina, koji sadrži 15 metaka. U vreme svog uvođenja većina drugih pištolja imala je mnogo manje magacine sa jednim redom.

Pištolj ima fiksne gvozdene nišane. Efektivni domet vatre je oko 50 metara.

Brojne modifikacije i varijante ovog pištolja pojavile su se od njegovog uvođenja sredinom 1970-ih. Njegova proizvodnja u mnogim varijantama, a za različite kalibre traje i danas. Postoje neke kopije Beretta 92, kao što su Brazilski Taurus PT92 i Turski Yavuz 16. Takođe, ovaj pištolj se proizvodi po licenci u nekim zemljama. To su Egipatski Helwan 920, Francuski PAMAS G1/M92 i Južno Afrički Vector Z88.

 

Varijante

Beretta 92. To je originalan model. Njegova proizvodnja je počela 1975, a prestala je 1983. Ukupno je proizvedeno 52 000 ovih pištolja. Proizvodnja se prebacila na poboljšane modele.

Beretta 92S je razvijena da ispuni zahteve nekih agencija za sprovođenje zakona. Ima poboljšan sigurnosni prekidač sa klizačem sa dekokerom. Ovaj pištolj su usvojile neke italijanske vojne jedinice i jedinice za sprovođenje zakona.

Beretta 92SB - To je dalji razvoj 92S, posebno je dizajniran za tender američkog vazduhoplovstva na kojem je pobedio. Ovaj pištolj je ambidekstrozan i podjednako je udoban za desnoruke i levoruke strelce. Sigurnosni prekidač se nalazi sa obe strane klizača. Dugme za otpuštanje magacina je premešteno na dršku, ispod štitnika okidača. Dugme za otpuštanje magazina je takođe dvostrano. Može se pomeriti sa leve na desnu stranu ručke.

Beretta 92F je modifikovani 92SB. Ima poboljšani štitnik okidača sa podrškom za prste za lakše ciljanje. Cev je hromirana i ima duži vek trajanja, a otporna je i na koroziju. Model 92F je obložen Brunitom. Ovaj materijal je sličan Teflonu.

Beretta 92FS je vojna verzija Beretta 92F. Još uvek je u proizvodnji.

M9 je Beretta 92FS u službi američkih oružanih snaga. Usvojen je 1985. i postao je standardno oružje u službi cele američke vojske. Zamenio je prethodni pištolj Colt M1911 koji je bio u upotrebi skoro 70 godina.

Beretta 92G - Napravljen je da ispuni zahteve francuske Žandarmerije. Na kraju je pobedio na takmičenju. Francuska vojska ga je takođe usvojila kao PAMAS. Još uvek je u proizvodnji.

Beretta 92D - Model samo sa dvostrukim dejstvom. Još uvek je u proizvodnji.

Beretta 92DS - Model samo sa dvostrukim dejstvom. Još uvek je u proizvodnji.

Beretta 93R je automatski pištolj. Reč je o značajno redizajniranom modelu 92 sa dodatnom potpuno automatskom paljbom.

Beretta 96. Je kalibra .40 S&W. Predstavljen je 1990. godine.

Beretta 98F. je napravljena za  IMI municiju 9x21 mm. Ovaj pištolj je predstavljen 1987. godine. Namenjen je Italiji i drugim zemljama koje ne dozvoljavaju civilima da dobiju pištolje za vojne metke, kao što je 9x19 mm Parabellum.

← Stari post Novi post →