Da li je biber sprej legalan?

Postavljeno od strane Zeljko Radosevic dana

JESTE! :)

U Sribiji je do 2016 godine bilo kažnjivo posedovati biber sprej. Tek primenom novog zakona, koji je stupio na snagu 5 marta 2016 godine, dozvoljava se upotreba biber spreja kao sredstva za odbranu, koje mogu kupovati bez isprave i bez prijave nadležnim policijskim organima, lica starija od 16 godina starosti. 

Bitno je da znamo razlikovati kategorije oružja i u skladu sa tim poštovati pravila za nabavljanje, držanje i rukovanje istih. 

Oružje se, na osnovu ovog zakona deli u četiri kategorije:

1) kategorija A - minsko-eksplozivna sredstva, automatsko kratko i dugo vatreno oružje, oružje skriveno u drugim predmetima i vatreno oružje sa prigušivačem pucnja;

2) kategorija B - svako vatreno oružje (kratko, dugo, poluautomatsko, repetirajuće, jednometno, dvometno, sa olučenim i glatkim cevima), osim onog iz kategorije A i C i konvertibilno oružje;

3) kategorija C - onesposobljeno vatreno oružje, staro oružje i njegove moderne kopije koje ne koriste metak sa centralnim ili ivičnim paljenjem, vazdušno oružje čija kinetička energija je 10,5 J ili veća ili čija je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm i oružje s tetivom ili oprugom čija je sila zatezanja tetive veća od 450 N, odnosno čija je natezna težina veća od 101 libri;

4) kategorija D - hladno oružje, gasni sprejevi, uređaji za izazivanje elektrošokova, vazdušno oružje čija kinetička energija je manja od 10,5 J ili je brzina projektila manja od 200 m/s i kalibra 4,5 mm ili manjeg, kao i oružje sa tetivom ili oprugom čija je sila zatezanja tetive do 450 N, odnosno čija je natezna težina do 101 libre.

Po članu 26 ovog zakona, punoletna lica mogu da nose elektrošokere i biber sprejeve, dok maloletna lica iznad 16 godina, mogu da poseduju smao biber sprej. 

U prodavnici Oružje DOO na lokaciji Gvozdićeva 7u Beogradu, kao i našem web shopu, možete da pronađete biber sprejeve od vodećih proizvođača. Među njima na prvo mesto bismo istakli biber sprej u gelu, američke firme SABRE. On je pogodan za korišćenje, jer gel sprečava vraćanje raspšene tečnosti usled jakih naleta vetra. Osim ove prednosti, omogućava i dalji domet spreja, čak i do 6 metara. 

Iako biber sprej nije opasan po zdravlje, on izaziva ozbiljne reakcije na sluzokozi i organima za disanje. Osobe koje boluju od astme, mogu biti naročito izložene reakciji ove hemikalije. Zato je od izrazite važnosti da se ovim oružjem rukuje na odgovoran i ispravan način.

Upotrebite ga u krajnjoj nuždi. 

 Na ovom videu možete da vidite kako pravilno da koristite biber sprej. 

 

← Stari post Novi post →