Zastava Oružje, Kragujevac - Pečat tradicije

Postavljeno od strane Zeljko Radosevic dana

Zastava Oružje predstavlja pravi dragulj i začetak Srpske industrije. Još davne 1851 godine, donesena je strateška odluka o premeštanju Topolivnice iz Beograda u Kragujevac, tadašnji centar Kneževine Srbije. Cilj je bio da se fabrika pozicionira sto dalje od državnih granica, duboko u Srpsku teritoriju. Već 1853, prve topovske cevi su proizvedene i ta godina se uzima kao obljetnica osnivanja. Ovim potezom je postignut cilj da Srbija ima vlastitu proizvodnju oružja i ostale vojne opreme. 

Fabrika oružja u Kragujevcu se brzo razvijala. Imala je ogroman značaj na ekonomsko-političke prilike tog vremena. O emotivnom odnosu stavnonika Srbije prema fabrici, izmorenim stalnim ratovima i pretnjama po bezbednost od susednih zemalja, ne treba ni govoriti. Ona je predstavljala nadu i oslonac za snabdevanje oružjem u slučaju rata. Prva parna mašina, elektirčna sijalica, tehnička škola, sistem kontrole kvaliteta u Srbiji, pojavili su se u fabrici oružja Kragujevac. Na Svetskom sajmu u Parizu 1889 godine, fabrika je osvojila mnoge nagrade za kvalitet rada i inovacije. 

Pre početka Drugog Svetskog rata, fabrika je bila pravi inustrijski gigant sa 12.000 radnika i 10.000 mašina.

Nakon rata, fabrika je nastavila proizvodnju i bila je popularna je po modelu karabina M48, zasnovanog na kombinaciji pušaka Mauser 98K i stare Jugoslovenske puške M1924. Puška M48 je korišćena kao osnovna vojna puška sve do pojave poluatomatske puške M59/66 (popularne papovke). 

Prava revolucija je došla uvođenjem nove automatske puške, zasnovane na sistemu AK-47. Popularni "Kalašnjikov" je nastao kao plod dugogodišnjeg rada u ratnim uslovima, Ruskog genija, Mihaila Timofejeviča Kalašnjikova. I pored bezbroj problema sa kojima se susretao, kako zbog rata, tako i zbog okruženja koje nije verovalo u Mihailove planove. On je ipak uspeo u svojoj nameri i pokazao koliko je jednostavan i brilijantan njegov izum. Masovna proizvodnja ove puške počinje 1947, zbog čega je i nazvana "Avtomat Kalashnikova - 47".

Kod nas, tek šezdesetih godina počinje proizvodnja i prilagođavanje Jugoslovenskog Kalašnjikova. U toku1969 godine, razvijena je automatska puška kalibra 7.62x39 mm, koja je 1970 godine nazvana M70 i kao takva usvojena u naoružanje Jugoslovenske Narodne Armije. 

Ova puška je doživela mnoge modifikacije, prilagođavanja i poboljšanja. Jedan od najpopularnijih derivata, za civilno tržište, je poluautomatska verzija PAP-G, sa polimerskim preklopnim kundakom, montažom za optiku i oblogama sa Picantinny šinama. Zbog velike potražnje i velikog izvoza, PAP-G je teško nabaviti na domaćem tržištu. Sigurno će ostati zapisana u istoriji, kao jedan od tragova evolucije brilijantnog Kalašnjikova.

Ovo je samo jedan mali deo Zastavinog asortimana i proizvodnje. O ostalim interesantnim proizvodima, pisaćemo u narednim člancima. Fabrika ima širok spektar proizvoda i ogroman potencijal za dalji razvoj i napredak. 

Mi joj želimo puno uspeha, da sačuva svetlu tradiciju i dođe sa novim idejama i proizvodima koji pomeraju granice standarda u svetu naoružanja. 

 Više detalja o Srpskoj fabrici oružja, možete da vidite na sledećem videu:

← Stari post Novi post →