Idete u lov na divlje svinje? Ne zaboravite 9.3x62!

Postavljeno od strane Zeljko Radosevic dana

Godinama, jedna od neiscrpnih tema među lovcima je koji kalibar koristiti u lovu na divlju svinju i ostalu krupnu divljač. Teško je reći koji je najbolji, ali sigurno možemo da kažemo koji je među najboljima i čija tradicija to dokazuje.

To je metak kalibra 9.3x62!

Od svog nastanka, davne 1905 godine, promenio je svet lova za uvek. Njegov tvorac, Nemac Oto Bok, uveo je revolucionarne promene sa ovim metkom, koristeći bezdimni barut i prilagođavajući ga za pušku Mauzer 98. Pre ovih izuma, za lov su se koristile uglavnom jednocevke i dvocevke na crni barut. Kako puške na crni barut imaju sporije projektile, lovci tog vremena su koristili duge cevi i teške olovne projektile da usmrte životinju. Ta zrna su bila težine od oko 1750 grejna ili 113 grama. Ove puške su proizvodile neverovatnu količinu dima. Pored toga što su bile izuzetno teške, imale su i ogroman trzaj. U isto vreme, ti masivni, spori olovni meci nisu dobro prodirali u meso, a puškama je trebalo dugo da se ponovo napune. Svi ovi problemi, prevaziđeni su novim metkom i obrtnočepnim Mauzer sistemom. Lovac opremljen puškom Mauzer mogao je da ispali čak 5 hitaca pre nego što isprazni magacin. Kao što možete pretpostaviti, lovci na krupnu divljač iskoristili su priliku da koriste noviji i napredniji metak. Koristeći bezdimni barut kao pogonsko gorivo, Mauzer 9,3x62mm je bio sposoban da postigne mnogo veće brzine od velikih patrona crnog baruta tog vremena. Od tada, popularnost ovog kalibra raste i ne jenjava.

Sve više je lovaca, koji svojim iskustvom potvrđuju uspešnost lova ovim metkom. Prosečna brzina ovog projektila je 720 metara u sekundi, a njegovih 18,5 grama standardne težine zrna, balansira trzaj i snagu za efikasnu upotrebu na oko 250 metara „C.I.P.“ je ustanovio standard za ovaj metak i maksimalni prosečni pritisak „MAP“ za 9,3×62 mm iznosi 56,565 psi. U početku njegove primene, koristila su se teža zrna i manje brzine projektila, ali nakon Drugog svetskog rata, mnoge kompanije povećale su prosečnu brzinu projektila na 730 metara u sekundi i uvedena su lakša zrna u proizvodnju. Vodeće kompanije koje proizvode ovaj kalibar su: “Lapua”, “Norma”, “RUAG Ammotec (RWS)”, “SAKO”, “Sellier&Bellot“, Prvi Partizan Užice (PPU) i “Denel (PMP)”.

Zbog svoje jednostavnosti i efikasnosti, najpopularniji je u Africi. A čak u nekim zemljama, gde nije dozvoljen lov krupne divljači kalibrima ispod “.375 H&H”, 9.3x62mm je izuzetak i dozvoljen je lov sa ovim kalibrom. To dokazuje njegovu superiornost i genijalnost tvorca.

Dimenzije metka

Još jedna prednost metka 9,3h62 mm je odnos cene i kvaliteta. Puške u ovom kalibru su dosta pristupačnije u odnosu na puške kalibra .375. Tome je zaslužno prilagođavanje ovog kalibra standardnoj dužini akcije sistema Mauzer 98.

Osim toga, na tržištu postoji ogroman izbor municije, od različitih proivođača sa različitim tipovima zrna, čime se pokriva širok opseg divljači.

Kada poredimo 9,3h62 mm sa kalibrima .375 ili .458, trzaj je osetno slabiji, što je jako bitno, ne samo za precizniji pogodak prvog metka, neko i za bržu pripremu i plasiranje sledećeg hica. Dobro plasiran pogodak i sa manjim kalibrom, efikasniji je od lošijeg pogotka većeg kalibra.

Ovaj metak, zbog teškog zrna i velikog pada, nije pogodan za pucanje preko 250 metara. Ali i to može da se kompenzuje dobrom optikom i balističkim proračunom. U svakom slučaju, ovo je fantastičan metak za lov na kraćim distancama. Naročito za pogonski lov. Kada povučete okidač 9,3h62 mm tu više nema dileme i nedoumice o snazi i efikasnosti. Ovaj metak će vas jednostavno oduševiti.

 

← Stari post Novi post →