Da li si break-inovao pusku? Da li sam šta? 😊

Postavljeno od strane Zeljko Radosevic dana

“Break-in” engleski termin za dovođenje cevi puške u „radno stanje“. Kao kada kupite novi automobil, treba mu neko vreme da se razradi i tada ga vozite na nižem broju obrtaja.

Slično je i sa puškom.

Kada kupite novu pušku, preporučuje se procedura koja će obezbediti pripremu cevi za dugogodišnje korišćenje sa odličnom preciznošću.

Nova cev sadrži u sebi tragove alata i neravnina na lukovima. Kao što možete da pretpostavite, svaki ispaljeni metak će vršiti izglađivanje grubih ivica i neravnina, nastalih prilikom izrade cevi.

Postoji mnogo teorija o tome kako je nabolje pripremiti pušku za korišćenje i razlikuju se po specifikaciji proizvođača. Ali, jedno je sigurno, za ovaj proces je potrebno odvojiti vremena i uraditi ga po sledećim pravilima.

 

Korak 1

Uradite detaljno čišćenje puške pre prvog hica. Proverite da li je oružje prazno! Zatim mesinganom ili bakarnom četkicom prođete kroz cev. Nakon toga, cev nauljite pomoću pamučne krpice ili sprejom. Provlačenjem suve pamučne krpice, kupi se ulje iz cevi i ona ostaje suva i čista. Tek kada je cev suva, možete ispaliti prvi hitac.

Korak 2

Ispalite jedan hitac i zatim ponovo očistite pušku.

Korak 3

Ponovite korak 2 za prvih 10 hitaca. Ovaj proces će vam potrajati, jer čistite pušku između svakog hica. Takođe, čišćenje puške između svakog hica omogućava da se cev ohladi. U zavisnosti od debljine cevi, vreme hlađenja može da varira. Prosečno čekanje je najmanje 5 do 10 minuta, ali ponekad je potrebno čekati i punih 20 minuta na pucanj hladnom cevi.

Korak 4

Ispalite 3 hica, a zatim očistite cev. Ne brinite gde vam meci pogađaju. To u ovim fazama nije bitno. Cilj je da se cev izglača.

Ovaj korak je potrebno ponoviti pet puta, što znači ispaljenih 15 metaka u pet sesija.

Korak 5

Ispalite pet hitaca i očistite pušku.

Korak 6

Konačno! Vaša puška je spremna za finalno upucavanje. Dovoljno je ispaliti oko 3 metka da biste utvrdili preciznost.  

Nakon svih ovih koraka i potrošenog vremena, vaša puška je spremna da traje mnogo godina i da bude pouzdana u smislu preciznosti.

Mnogi ljudi smatraju da ovaj proces nije potreban, ali mislim da pravi ljubitelj oružja treba da posveti vremena svojoj pušci, istraži koji je proces najviše odgovara tom oružju i primeni ga. Tako će biti siguran da će eksploatisati kupljeno oružje, dugo godina i na najbolji mogući način.

 

Mnogi proizvođači preporučuju samo bakarne četkice za čišćrnje cevi, jer su nežnije od mesinganih. Ako želite da poručite setove za čišćenje i bakarne četkice, obratite se našoj radnji kako biste napravili rezervaciju. Ovakve četkice brzo nestanu iz prodaje i teško ih je pronaći. 

 

 

← Stari post Novi post →