Koliko je oružja registrovano u Srbiji?

Postavljeno od strane Zeljko Radosevic dana

Ovo je pitanje na koje svi žele tačan odgovor, međutim dosta je špekulacija, polovičnih odgovora i subjektivnih analiza. 

U poslednje vreme čujemo da je Srbija u samom svetskom vrhu po broju naoružanih građana, ali izgleda da je realna situacija drugačija. 

Po nekim podacima iz 2012 godine, pretpostavljalo se da u Srbiji ima oko 1.200.000 komada oružja. Ali nakon uvođenja novog zakona o oružju i municiji, koji je stupio na snagu 5 marta 2016 godine, ovaj broj se znatno smanjio. Jer je dosta vlasnika oružja u procesu preregistracije ostalo bez oružja ili su se odrekli imovine u korist države. Tako se prema podacima MUP-a iz 2018 godine, u našoj zemlji, nalazilo 923.700 registrovanih komada oružja.     

Broj registrovanog oružja je nastavio da opada i tokom 2019 godine, pa je u korist Republike Srbije predato jos 28.914 komada. 

Sada se pretpostavlja da Srbija ima oko 900.000 registrovanog oružja, a to je dosta manje od informacija koje prenose strani portali. Tamo se navodi da je u Srbiji registrovano oko 2.719.000 komada oružja, što nas dovodi na peto mesto u svetu. 

Na prvom mestu je Amerika, što se i podudara sa realnom slikom. Ali Srbija svakako nije na tako visokoj poziciji, jer su i kod nas strožije procedure za nabavku oružja. 

Oruzje u Srbiji

Ako želite da se informišete o tome kako do dozvole u Srbiji, možete da pogledate na ovoj stranici:

https://oruzje.com/blogs/news/kako-dobiti-dozvolu-za-oruzje-u-srbiji

Pretpostavljamo da trenutno u Srbiji legalno oružje poseduje između 12% i 15% stanovništva. Mnogo je i ilegalnog oružja u posedu građana, a tačan broj ne znamo. Staro oružje je nesigurno za korišćenje, kao i municija, koja vremenom gubi svojstva i postaje nestabilna. S obzirom na to, predlažemo da takvo oružje predate najbližoj policijskoj stanici i da se opredelite za nabavku legalnog oružja, koje će biti čuvano i korišćeno na zakonom propisan način. 

 

← Stari post Novi post →