Lovačka oprema za početnike

Postavljeno od strane Zeljko Radosevic dana

Bez obzira na godine starosti, nema ničeg uzbudljivijeg od iščekivanja vašeg prvog lova.

 

Mnogo pažnje se pridaje izboru puške i kalibra, ali o ostaloj opremi uglavnom niko ne razgovara sa mladim lovcima. Korisno je razmišljati o tome na vreme i učiniti lov sigurnijim i prijatnijim za svakog lovca.

Pre lova, potrebno je da proverite sve propise o lovu u oblasti u koju idete. Bilo da je to blizu kuće ili u drugoj državi, biće vam potrebna sva pravila i propisi. Neka pravila mogu uključiti koje markere treba da nosite, koliko blizu kućama možete loviti ili putevima i koja područja su legalna ili ilegalna za lov.

Dok lovite, biće vam potrebna osnovna lovačka oprema: odgovarajuća lovačka odeća i lovačke čizme, puška, municija i ranac. Međutim, neke stvari nisu tako očigledne za novog lovca.  Vodjenje računa o vlastitiom mirisu može biti ključno u tome da vaš lov bude uspešan. Grejači za ruke i noge mogu da vas spasu tokom kasnog jesenje ili zimskog lova. A kabanica će vas održati suvim kada se pojavi oluja. Ovo su neke stavke na listi za lov o kojima ne razmišljaju svi dok ne izađu u šumu.

Ovo je spisak lovačke opreme koja će vam biti korisna:

1) Uvek nosite sa sobom rezervnu odeću - u slučaju da se oznojite ili pokisnete u šumi, zamena garderobe će obezbediti da vam bude toplo i prijatno. 

2) Ponesite hranu i vodu - nikada ne znate koliko dugo ćete se zadržati u šumi.

3) Korisno je da imate malu stolicu ili jastuče za sedenje

4) GPS uredjaj - korisno je da pratite lokaciju pasa, drugih lovaca i da imate informacije o vašem kretanju. Naša preporuka je neki od Garmin Apha verzija. Trenutno je popularan Garmin Alpha 200i.

5) Radio stanica - Odlična je za brzu komunikaciju i koordinaciju sa ostalim lovcima. Naročito tamo gde nema GSM signala. 

6) Kremen i upaljač/šibice

7) Vlažne maramice 

8) Lovački nožić i džepni oštrač

9) Baterijsku lampu i rezervne baterije - korisno je nositi led naglavnu lampu, kao što je ova: https://oruzje.com/products/nitecore-nu10-naglavna-lampa?_pos=1&_psq=naglavna&_ss=e&_v=1.0&variant=42167423434920

10) Dvogled 

11) Kabanica

12) Narandžasti marker 

13) Grejači za noge i eventualno za ruke

14) Zbog čestog vetra, kapa je neizostavni deo opreme. 

15) Rukavice su korisne kao zaštita od hladnoće, ali kao i zaštita od trnja i ostale vegetacije kroz koju se probijate. 

16) Prvu pomoć

17) Pištaljku 

18) Kremu za komarce

19) U rancu je dobro imati i trakice za obeležavanje puta. 

Ono što je važno napomenuti je da ne trebate da se preopteretite opremom koju nosite. Procenite lokaciju na koju idete, klimu i vreme koje planirate da provedete u šumi. U skladu sa tim, ponesite opremu koju ćete verovatno iskoristiti. 

Svu gore navedenu lovačku opremu, možete kupiti u našoj prodavnici oružja i lovačke opreme na lokaciji Gvozdićeva br. 7 u Beogradu. Ako želite dodatne savete o lovačkoj opremi i boravku u prirodi, naši prodavci će da vas posavetuju i predlože najbolju opremu, koju možemo da ponudimo. 

 I za kraj, bitan savet je izbor ranca. Ranac treba da bude prijatan za nošenje i da bude dizajniran tako da omoguci nošenje svih bitnih stvari koje želite da ponesete, a da opet ne bude previše težak. Naš predlog je ranac Norveške kompanije Vorn: https://oruzje.com/products/vorn-deer-ranac-12-24l-realtree?_pos=5&_sid=fabca8ca2&_ss=r

 

← Stari post Novi post →