Vazdušne puške

Postavljeno od strane Zeljko Radosevic dana

Mnogi nisu znali, ali i neverovatno zvuči. Prve vazdušne puške, proizvedene su još u 16 veku. Od tada, koriste se za sport, lov i za određene zadatke u ratnim uslovima. 

Kod nas ih ljudi najčešće koriste za sport ili hobi. 

Ako kupite vazdušnu pušku od izuzetne je važnosti da se pridržavate pravila i propisa o držanju i korišćenju oružja. Naročito je važno da oružje koristite na poligonima predviđenim za tu namenu ili daleko od naseljenih područja. 

One mogu biti u kategoriji C ili D. 

Ako je brzina projektila preko 200 m/s ili kinetička energija projektila veća od 10,5 J ili kalibra većeg od 4,5mm, smatra se da oružje pripada kategoriji C i mora se prijaviti nadležnom policijskom organu. Odnosno, lokalnoj policijskoj stanici.

U suprotnom spada u kategoriju D, kupuje se uz ličnu kartu bez obaveze prijavljivanja oružja. 

Vazdušno oružje može biti u formi puške ili pištolja. Kod nas su popularnije puške, ali pištolj može da bude odlična zamena treningu za pucanje iz pravog pištolja. Postoje kopije pištolja, koje dogovaraju originalu, po težini i trzaju koji pravi. Koriste ga policija, vojska i firme za obezbeđenje, jer je municija znatno jeftinija. 

Vazdušno oružje koristi razne tipove projektila. Najpoznati je onaj napravljen na bazi objekta "Diabolo". Zbog toga se ti projektili i nazivaju dijabole. 

 

Dijabolo ste svi videli, ali verovatno većina nije znala kako se zove. :)

Drugi po popularnosti su BB kuglice. To su metalne kuglice, kalibra 4.5 mm. Naziv BB dolazi po nomenklaturi veličine projektila. Npr. One od 4 mm su B, 4.5 BB, 4.8 BBB itd. Često se nepravilno koristi naziv BB kuglice za svaki tip kuglice koji se koristi u vazdušnom oružju. 

Postoje i drugi tipovi projektila za vazdušno oružje, kao što su Minié ball, ili projektili koje imaju dodatne stabilizatore za ispaljivanje strelica...itd. Ali ovi ostali nisu toliko zastupljeni u širokoj primeni, pa ne želimo previše da pričamo o njima. 

Kod nas možete da nabavite razne tipove vazdušnog oružja, municije i ostale potrebne opreme. Neke od modela iz naše ponude, pogledajte na linku VAZDUŠNO ORUŽJE

Najpopularniji proizvodi kod nas su od kompanija: Cometa i Norica.

Čak i ako ne pronađete ono što tražite na našem web sajtu, pozovite nas na broj telefona: 011/45-45-302

Ili nas posetite na lokaciji:

Gvozdićeva br. 7 u Beogradu.  

 

← Stari post Novi post →