Volimo te otadžbino naša!!!

Postavljeno od strane Zeljko Radosevic dana

Devedesete godine prošlog vijeka ostale su nam svima u sjećanju, obojane tugom i patnjom. Teško je bilo stati sam ispred svih, suprotstaviti se cijelom svijetu. 

Jedan malobrojni narod, izmoren neprekidnim napadima, ratovima i pogromu, opet je stao na noge i pružio herojski otpor agresoru. 

Srpska vojska je bila suočena sa daleko jačim i brojnijim protivnikom, koji je uključivao vazdušne snage i moderno naoružanje. Ipak, srpski vojnici su se borili časno i dostojanstveno, boreći se za svoju zemlju i narod.

Napadi NATO-a su bili intenzivni i često su ciljali civilna područja, uzrokujući velike ljudske i materijalne gubitke. Srpska vojska je uspjevala da održava otpor, uprkos ogromnom pritisku sa svih strana.

U ovom periodu, naročito su bile intenzivne borbe na Kosovu, gdje se istakao General Nebojša Pavković. 

Pavković je postao komandant Treće armije 1998. godine i uskoro je morao da se suoči sa povećanim napadima OVK, koja je u to vrijeme bila u punoj snazi na Kosovu. Tokom rata, Pavković je bio prisutan na liniji fronta, a njegova hrabrost i sposobnost da organizuje jedinice da se bore protiv nadmoćnih neprijateljskih snaga doveo ga je do visokog položaja u vojsci.

Svojim postupcima, postao je omiljen i među borcima, koji su se takođe istakli u nadljudskim naporima za odbranu svoje zemlje. 

Baš zbog ovih zasluga, za heroje otadžbinskog rata, napravljena je serija od 50 komada pištolja CZ 99 sa ugraviranim likom Generala Pavkovića i njegovim potpisom. 

nebojsa pavkovic cz99

Ubrzo, nakon agresije, došlo je do burnih političkih događaja u našoj zemlji i neki od pištolja ostali su u zaboravljeni u tamnim magacinima. 

Na nama je da istinu iznesemo na svjetlo. Da nastavimo borbu za slobodu i da sačuvamo od zaborava naše heroje, a novim generacijama ispričamo priču o hrabrosti i junaštvu. 

Živjela Srbija! 

 

 

← Stari post Novi post →