Byrna - konačno u Srbiji :)

Postavljeno od strane Zeljko Radosevic dana

Byrna Technologies je firma specijalizirana za proizvodnju neubojitog oružja i pripadajuće opreme, koja je osnovana 2018. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Njihovi proizvodi se koriste za samoobranu, kontrolu masa i nadzor u sigurnosnim situacijama.

Najpopularniji proizvod firme Byrna je pištolj Byrna HD, koji je konstruisan kao oružje za samoobranu. To je neubojito oružje koje koristi CO2 patrone za potisak projektila, a koje može pucati kuglice od plastične gume, biber prah za samoobranu ili signalne rakete. Pištolj Byrna HD izgleda kao klasični pištolj, te je namijenjen osobama koje žele osigurati svoju sigurnost u situacijama gdje je upotreba vatrenog oružja neprimjerena.

Pištolj Byrna HD težak je oko 700 grama, te je kompaktan i jednostavan za korištenje. Kapacitet magacina za kuglice od plastične gume je 5 komada, dok je spremnik za biber prah kapaciteta 5 ml. Brzina ispaljivanja kuglica iznosi oko 91 metara u sekundi, a efektivni domet je oko 18 metara. Prah za samoobranu koji se koristi u pištolju Byrna HD može doseći domet do 6 metara.

Kompanija Byrna Technologies takođe proizvodi i druge proizvode za kontrolu masa i nadzor u sigurnosnim situacijama. To uključuje raketne pištolje za ispaljivanje signalnih raketa u slučaju opasnosti, različite vrste sprejeva za samoobranu i pripadajuću opremu.

Byrna pistol

Svi proizvodi firme Byrna su legalni za posjedovanje i korištenje u mnogim zemljama, uključujući SAD i Kanadu. Međutim, važno je pridržavati se zakona i propisa koji regulišu upotrebu neubojitog oružja i pripadajuće opreme u vašoj zemlji ili regionu. Korištenje neubojitog oružja za neodgovorne svrhe može dovesti do ozbiljnih posljedica i sankcija.

Oružje Byrna spada u kategoriju C, ako se koriste kinetičke kuglice ili kublice koje sadrže obilježavajuću kredu u sebi. Kreda se koristi kao marker za potrebe treninga. 

Ako se u Byrna oružje ubace kublice sa biber prahom, ono postaje gasno oružje i potrebno je odgovarajuće odobrenje od MUP-a za nabavljanje takvog oružja. 

Ovdje možete da vidite primjer korišćenja Byrna proizvoda:

← Stari post Novi post →