M57 - Tetejac

Postavljeno od strane Zeljko Radosevic dana

Pištolj M57 "Tetejac" proizvodio se u Jugoslaviji u periodu od 1960-ih do ranih 1990-ih godina. Ovaj pištolj se proizvodio u fabrici oružja Zastava u Kragujevcu, koja je bila jedan od najvećih proizvođača oružja u bivšoj Jugoslaviji.

Proizvodnja M57 pištolja započela je nakon što je Jugoslavija dobila dozvolu od Kine da proizvodi kopiju sovjetskog pištolja Tokarev TT-33. Kina je već proizvodila svoju kopiju TT-33, poznatu kao Type 54, a Jugoslavija je dobila licencu za proizvodnju pištolja M57 koji je u osnovi bio identičan Type 54 pištolju.

Zastava je započela sa proizvodnjom M57 pištolja u svojoj fabrici u Kragujevcu. Ovaj pištolj je brzo postao popularan u Jugoslaviji, ali i širom svijeta, zbog svoje pouzdanosti, izdržljivosti i pristupačne cijene.

M57 pištolj je dizajniran da koristi municiju kalibra 7,62x25 mm, koja je bila vrlo popularna u to vrijeme. Ovaj pištolj ima kapacitet okvira od 9 metaka, a osim vojske i policije, bio je popularan i među sportskim strelcima.

Međutim, proizvodnja M57 pištolja prestala je nakon raspad Jugoslavije, a proizvodnja oružja u Zastavi je smanjena. Danas se pištolj M57 više ne proizvodi u Kragujevcu, ali se još uvijek može naći u upotrebi u mnogim zemljama širom svijeta, kao i na tržištu polovnih oružja.

← Stari post Novi post →